Slide

🤍 Narejeno v Sloveniji 🤍

Lunina vila, kdo so, kaj počnejo?

Lunina vila, kdo so, kaj počnejo?

Lunino vilo sem mimogrede zasledila sama preko socialnih omrežij, nedolgo nazaj.

Sem vesela, da je bila tudi med vašimi predlogi ob iskanju organizacije za sodelovanje s Kikibox. Ob izbiranju za dva favorita sem si res vzela čas in podrobneje preučila njihovo delovanje, poslanstvo in storitve, ki jih nudijo.

Ob spoznavanju z delom Luninih vil mi je bilo njihovo poslanstvo takoj blizu… in tudi sam način dela.

Lunino vilo (Inštitut za zaščito otrok), je pred 5 leti ustanovila Nina Kočar, uni. Dipl. biopsihologije, ki je imela že več let željo odpreti družbeno odgovorno podjetje. Ravno tisti čas je bil razpisan razpis za subvencioniranje socialnih podjetij, Nina je zagrabila priložnost in šla svojim sanjam naproti. Na to pot je stopila skupaj s Tjašo De Reya. Danes pa šteje že več članov srčne ekipe.

Poslanstvo Luninih vil je torej zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih in mladostnikih (zlorabe, zanemarjanje, spolne zlorabe, smrt bližnjega, dolgotrajna bolezen, imigracija,…). 

Po mojem mnenju Lunina vila s svojim delovanjem zapolnjuje nekakšno vrzel v sistemu, kjer naj bi starši in otroci imeli neko podporno okolje v okviru javnih institucij, pa je potrebe po pomoči veliko več kot jo je na voljo. 

Sploh v zadnjem letu strokovnjaki poročajo o porastu duševnih stisk, tako odraslih kot otrok …(izgube služb, šolanje na daljavo, manjko socializacije, odraščanje v nezdravem okolju..). 

Vrste za obravnavo v javnem zdravstvu so posledično dolge, predolge, mnogi pa si zasebnih terapij žal ne morejo privoščiti.

Starši in otroci se tako nimajo kam obrniti po pomoč, ki jo potrebujejo in si jo zaslužijo.

In tu, s svojim delovanjem vskočijo Lunine vile.

V luninih vilah otrokom in njihovim družinam nudijo strokovno pomoč pri premagovanju najtežjih trenutkov v življenju in jim omogočajo spodbudno okolje v katerem lahko s pomočjo vil zrastejo močnejši. Delujejo z željo preprečevanja, da se travme ne prenašajo iz roda v rod.

S svojim delovanjem želijo med drugim tudi  vplivati na destigmatizacijo problematike zlorabe in zanemarjanja otrok. To se danes žal še vedno dogaja.

In zakaj je njihovo delo tako hvale vredno?

Ker nudijo brezplačno pomoč otrokom, ki so preživeli zlorabo.

Rada bi pa tudi izpostavila, da v sam terapevtski proces vključujejo tudi starše otrok. To se mi tudi zdi pomembno. Le na ta način se lahko doseže dolgoročne spremembe namreč.

V ta namen tudi zbirajo donacije, o katerih bom več zapisala spodaj.

Zakaj so me Lunine vile prepričale, da sem jih izbrala med favorite glasovanja?

Prepričali so me predvsem zato, ker prikazujejo neke rezultate.

Povedo za katerega otroka se zbirajo donacije, njegovo zgodbo (ime in starost zaradi zagotavljanja anonimnosti vedno spremenijo).

Za Lunino vilo pa stojijo osebe, ki so nenehno aktivne pri samem ozaveščanju ter delu samem. In vidi se, da to res delajo s srcem. Pa tudi Nina je res prijetna oseba, kolikor sem jo uspela do sedaj spoznati.

Torej, kam gredo donacije?

Namenjene so za:

  • Brezplačno psihoterapevtsko in psihosocialno obravnavo otrok, ki so preživeli zlorabo.
  • Brezplačno svetovanje svojcem otrok, ki so preživeli zlorabo.
  • Ostale aktivnosti lunine vile (brezplačna počitniška varstva in delavnice za otroke).

Na kakšen način lahko pomagaš otrokom pod okriljem Luninih vil?

  • Z donacijami (na njihov TRR račun, preko Paypala ali z SMS donacijami).
  • Lahko postaneš otrokov heroj in se zavežeš, da 6 mesecev mesečno ali tedensko doniraš najmanj 15 EUR za terapevtsko obravnavo določenega otroka v stiski. Vsake 3 mesece pa boš  tudi prejela poročila o napredku otroka.

Skupaj z vašo pomočjo tudi s Kikibox prispevamo Luninim vilam, za otroka v stiski. Z vsakim nakupom Kikibox izdelka doniramo 5% kupnine za 11-letnega Miho,  otroka ločenih staršev, kar še vedno težko sprejema. Njegova mama je hudo bolna, oče pa nima več stikov z njim. Pojavlja pa se tudi vse večji strah in stiska, da poleg očeta izgubi še svojo mamo in ostane sam. 🙁

 –

Upam, da sem ti vsaj malo približala njihova dobra dela, več o Luninih vilah in možnostih donacij pa si lahko prebereš na njihovi spletni strani.

Kako smo prišli so sodelovanja z Lunino vilo pa si preberi v blogu: V akciji izbiranja dobrodelne organizacije ste sledilci izbrali…

VSI BLOG ZAPISI