Slide

🤍 Narejeno v Sloveniji 🤍

‘BABY BRAIN’ je dokazan pri nosečnicah in materah. Se to dogaja tudi tebi?

Zadnje čase (beri od kar sem rodila), se mi dogaja, da konstantno pozabljam stvari, sem ‘raztreščena’ kot še nikoli  v življenju, počnem resnično nerazumljive stvari in sem totalno nezanesljiva (če me kdo prosi naj ga nekaj spomnim, ga gladko zavrnem, ker vem, da bom pozabila).

Ne skrbi… pri ustvarjanju Kikibox škatel s personaliziranimi napisi zanesljivo vsaj 3x preverim če se imena in podatki ujemajo ter če sta motiv in pisava prava. :D.

Skratka, to dogajanje mi gre že res pošteno na živce, ker nikoli v življenju nisem bila taka. Pri meni je bilo vedno vse organizirano, vse sem uredila v rokih, zapomnila sem si vse kaj imam za narediti in vse sem opravila in dokončala. Bila sem res zanesljiva oseba. Do poroda.

Le nekaj mojih čisto banalnih primerov:

  • Zvečer zaman iščem kopalni plašč za po kopanju. Nikakor ga ne najdem, pa vedno ga odložim na isto mesto. Naslednji dan ugotovim, da sem ga obesila v garderobo z jaknami in čevlji?!
  • Za dudo imamo mesto v šalčki v omari, skrito pred Trinom. Jaz sem jo skrila tudi sama pred seboj, v hladilnik. Halo?!
  • Očitno ne razmišljam sploh in meni nič, tebi nič, se napotim proti košu in vanj vržem Trinovo skoraj novo kapo. Še dobro, da sem se tega zavedla 3 sekunde potem, ko sem zaprla koš in jo vzela ven, da je romala naravnost v pranje.
  • Zjutraj odložim Trina pri starših v varstvu in mi mati reče naj na vzamem s seboj nečakov nahrbtnik za na trening, ker ga  grem popoldne iskat v šolo in peljem na nogomet. Pozabila sem v pol sekunde kaj mi je rekla. In se je bila mati primorana organizirati, da mi je na poti na opravke odložila nahrbtnik doma. Še dobro, da je šla v Ljubljano, drugače bi se morala voziti jaz.

Je to znano tudi tebi?

Verjetno nisi edina. To se dogaja 4 od 5 nosečnic in mamic, ki so rodile.

Ta pojav sem raziskala globje.

V študiji so znanstveniki ugotovili, da je “Baby Brain” ali neke vrste mentalna megla, resničen pojav pri nosečnicah in materah tam tudi do 2. leta po porodu.

Praviloma se začne v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Ugotovili so zmanjšanje kognitivnih funkcij (vzdrževanje informacij za izvedbo določenih ciljev, načrtov, navodil), slabši spomin in pomanjkljive izvrševalne funkcije (npr. pozornost do podrobnosti, načrtovanja in reševanja problemov).

Do ‘kiksov’ naj bi bolj pogosto prihajalo pri manjših dnevnih opravilih (pozabljanje ključev itd.) kot na delovnem mestu.

Simptomi:

  • Pozabljanje
  • Slaba koncentracija
  • Občutek, da enostavno ne funkcioniraš kot veš, da lahko.

Narava je očitno poskrbela, da smo mamice z mislimi 100% pri skrbi za dojenčka.

Ne skrbi, to obdobje bo minilo. 🙂

Poznaš kakšno mamico, ki jo skrbi zakaj je tako pozabljiva? Pošlji ji povezavo do tega bloga, da jo malo pomiriš. 🙂

Viri:

https://www.sciencemag.org/news/2016/12/pregnancy-resculpts-women-s-brains-least-2-years

https://www.abc.net.au/news/2018-01-15/baby-brain-exists-australian-study-finds/9324664

Vir fotografije: Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

VSI BLOG ZAPISI

VSI BLOG ZAPISI